Untuk topik contoh resume terbaik admin akan berkongsi cara-cara membuat resume dan cover letter yang menarik dan mudah. Terdapat hampir 30 ribu contoh resume terbaik yang terdapat di Malaysia menurut Jobstreet Malaysia yang merangkumi profession professional dan tidak professional.

Contoh Resume Terbaik: Tip Membuat Cover Letter

Cover Letter merupakan satu dokumen yang dibuat sebagai satu ringkasan mengenai diri individu didalam format surat rasmi. Terdapat pelbagai pandangan mengenai kepentingan cover letter tetapi “extra work, extra pay”. Buat anda yang sedang mencari kerja, cover letter boleh menjadi penyelamat anda jika majikan memerlukannya dan anda menyediakan kepada beliau. Ini akan menunjukkan satu sifat dan sikap yang proaktif dan professional dalam diri anda. Elemen yang penting didalam cover letter ialah:

1. Ringkasan maklumat diri ( nama dan status sekarang fresh grad / sedang bekerja)
2. Pengalaman dan kemahiran (pengalaman berkaitan dan kemahiran individu)
3. Tujuan kerjaya (Motif permohonan kerja)
4. Maklumat untuk dihubungi

Cover letter juga boleh diletakkan didalam email dengan maklumat yang sama. Senang cerita copy + paste sahaja. Tetapi lebih baik agar ianya lebih ringkas seperti maklumat diri dan tujuan kerjaya sahaja.

contoh resume terbaik

Contoh Resume Terbaik: Tip Membuat Resume

Apakah yang dimnaksudkan dengan resume? Maksud mudah bagi resume ialah ia merupakan helaian kertas atau dokumen yang mempunyai segala isi maklumat penting mengenai anda untuk menjadi bahan rujukan kepada majikan untuk mengenali dan menganalisis keupayaan sesuatu individu. Resume menjadi wakil anda untuk majikan mengenali anda sebelum dipanggil ke temuduga. Elemen penting dalam resume adalah:

1. Maklumat diri (nama, alamat, hobi, nombor telefon dan alamat e-mail)
2. Objektif kerjaya (< 50 patah perkataan)
3. Pendidikan (3 pendidikan utama atau sekolah menengah dan keatas)
4. Pengalaman kerjaya ( nama organisasi, tempoh, skop kerja)
5. Kemahiran dan sijil (kemahiran atau sijil seperti autocad, C-language dan lain-lain)
6. Rujukan ( 2 individu yang anda percayai dan berpengaruh) *SELAIN ahli keluarga
7. Gaji diharapkan (tidak diwajibkan tetapi pastikan rasional dengan pengalaman dan pendidikan anda)

Terdapat pelbagai cara yang boleh digunakan untuk membuat resume seperti Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Publish, Powerpoint dan Canva. Pilihan admin ialah powerpoint dan Canva. Anda boleh memilih mengikut kesesuaian anda. Anda juga boleh mengupah beberapa individu di laman sosial untuk membuat resume tetapi jika mencipta resume sendiri anda tidak mampu bagaimana anda hendak buktikan anda mampu membuat kerja-kerja pejabat? Fikirkan.

Resume menjadi wakil anda kepada majikan maka pastikan buatnya dengan sebaik mungkin. Jika anda pelajar atau fresh grad pastikan anda meletakkan meletakkan maklumat pendidikan sebelum kerjaya, manakala bagi individu yang telah mempunyai pengalaman kerja anda boleh memberikan keutamaan kepada maklumat kerjaya anda berbanding pendidikan. Pointer adalah subjektif, anda boleh pilih untuk letak atau tidak. Pastikan kesemua maklumat diisi dengan susunan yang paling terkini. Panjang resume boleh 2-3 muka surat.

contoh resume terbaik
Menulis Resume Menggunakan PowerPoint

 

contoh resume terbaik
Page kedua resume

 

contoh resume terbaik
Menulis Resume menggunakan Canva

Akhir sekali, pastikan anda menghantar Cover letter dan resume didalam format PDF. Ini kerana saiz dokumen akan menjadi ringan dan format tidak akan berubah. PDF jugak akan lebih kredibiliti kerana setelah disimpan ia tidak boleh diubah.

Lagi Topik Menarik:

Comments

comments

Categories: Kerjaya